Owocowa zupa o pięknym kolorze z lekką nutą mięty. Jest doskonałą propozycją na gorące dni. Schłodzona, smakuje wybornie, również dzieciom. I jest o niebo lepsza niż zupa owocowa przygotowywana na gotowym kiślu. Spróbujcie!
Składniki:
• 35dag ciemnych czereśni
• garść czarnej porzeczki
• 4 cząstki cytryny (razem ze skórką)
• 3 gałązki świeżej mięty
• 150g brązowego cukru
• 1,5 l wody
Zupa czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce, cytrynę i miętę zalać wodą i gotować ok. 30-40 minut. W czasie gotowania dodać cukier. Na 5 minut przed końcem gotowania wyjąć cytrynę i miętę.
2.Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlać na gotującą się zupę. Całość zamieszać. Gotować aż zrobi się klarowna (do tego momentu zupę można również kilkakrotnie zamieszać).
3.Przecedzić przez gęste sito, wyjąć czereśnie, przełożyć do zupy. Schłodzić.
4.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Również schłodzić.
5.Makaron ułożyć porcjami na talerzach, zalać schłodzoną zupą.
Komentarze