Konfitura czereśniowa

  • wyświetlono: 943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione .

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 1440min
  • Łatwy

Składniki

1 kg czereśni
800 g cukru
300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni)
2 laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura czereśniowa

  • Konfitura czereśniowa1. Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
    Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
    Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

PrzetworyCzereśnie

Komentarze

Podobne przepisy

Borówkowa konfitura

Dodane przez: Jaga85

Borówkowa konfitura

To idealny dodatek do deserów,...

dżem czereśniowy z nutą anyżu

Dodane przez: Beata12

Dżem czereśniowy nutą anyżu

bardzo lubię czereśnie w każdej...

Konfitura paprykowa

Dodane przez: dorota w

Paprykowa konfitura

Niezwykła konfitura, z papryki....

Słoneczna konfitura

Dodane przez: zzewa

Słoneczna konfitura

Dlaczego nazwałam tę konfiturę...

Frużelina czereśniowa z miodem

Dodane przez: Alex M

Frużelina czereśniowa z miodem

Zaskakująco pyszna!

Dżem czereśniowo-czekoladowy

Dodane przez: Jaga85

Dżem czereśniowo-czekoladowy

Owoce lubią czekoladę! Takie połącznie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE