Konfitura czereśniowa

4.5 (179 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione .

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czereśni
    800 g cukru
    300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni)
    2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura czereśniowa 1. Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
    Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
    Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować