Zupa czereśniowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Zupa owocowa to doskonała propozycja na upalne dni. Smakuje pysznie, a najbardziej najmłodszym. Można dodatkowo podać ją delikatnie polaną jogurtem lub śmietanką. Polecam.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 45 dag ciemnych czereśni,
    • Ok 1,5 litra wody,
    • Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
    • 0,5 szklanki słodkiego, ciemnego wina,
    • Cukier do smaku,
    • Duża szczypta cynamonu,
    • Ok 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • Makaron tagiatelle do podania (około 250 gram)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery

Zupa czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drylujemy czereśnie 1. Czereśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy.
  • dodajemy wino 2. Pozbawione pestek przekładamy do garnka i zalewamy wodą (pozostawiamy około 1 szklankę wody na rozrobienie mąki).
    Czereśnie gotujemy około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny, wino oraz cynamon.
  • zagęszczamy zupę 3. Gdy owoce są miękkie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotującą zupę. Gotujemy zupę do momentu jak stanie się klarowna. Gotową słodzimy do smaku według uznania.
  • gotujemy makaron 4. Zupę lekko lub całkowicie studzimy, a między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Przestudzoną zupę podajemy w towarzystwie makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować