Zupa owocowa to doskonała propozycja na upalne dni. Smakuje pysznie, a najbardziej najmłodszym. Można dodatkowo podać ją delikatnie polaną jogurtem lub śmietanką. Polecam.
50 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 45 dag ciemnych czereśni,
• Ok 1,5 litra wody,
• Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
• 0,5 szklanki słodkiego, ciemnego wina,
• Cukier do smaku,
• Duża szczypta cynamonu,
• Ok 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
• Makaron tagiatelle do podania (około 250 gram)
Zupa czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy.
2.Pozbawione pestek przekładamy do garnka i zalewamy wodą (pozostawiamy około 1 szklankę wody na rozrobienie mąki).
Czereśnie gotujemy około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny, wino oraz cynamon.
3.Gdy owoce są miękkie w pozostałej szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotującą zupę. Gotujemy zupę do momentu jak stanie się klarowna. Gotową słodzimy do smaku według uznania.
4.Zupę lekko lub całkowicie studzimy, a między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Przestudzoną zupę podajemy w towarzystwie makaronu.
Komentarze