Zupa krem marchewkowa

5 (160 ocen)

  • 10 min

Szybka do zrobienia, a za to pyszna i sycąca zupka.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 duże marchewki
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 niewielka cebula
    0,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
    0,5 łyżeczki cukru
    3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
    sól, pieprz, łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki zupy 1. Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na maśle, marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w grubszą kostkę, dodać do zeszklonej cebuli, poddusić pod przykryciem kilka minut.
  • gotować na niewielkim ogniu 2. Zalać bulionem, lub wodą i wrzucić kostkę rosołową warzywną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dodać pół łyżeczki cukru. Gotować około 25 minut aż warzywa zmiękną, Zestawić z ognia, rozgnieść używając blendera rozgnieść na gładki krem. Dodać sok z pomarańczy, podawać posypaną świeżo zmielonym pieprzem

Porady

Zupę można jeść za równo na ciepło jak i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować