Szybka do zrobienia, a za to pyszna i sycąca zupka.
10 min
Składniki:
3 duże marchewki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 niewielka cebula
0,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
sól, pieprz, łyżka masła
Zupa krem marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na maśle, marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w grubszą kostkę, dodać do zeszklonej cebuli, poddusić pod przykryciem kilka minut.
2.Zalać bulionem, lub wodą i wrzucić kostkę rosołową warzywną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dodać pół łyżeczki cukru. Gotować około 25 minut aż warzywa zmiękną, Zestawić z ognia, rozgnieść używając blendera rozgnieść na gładki krem. Dodać sok z pomarańczy, podawać posypaną świeżo zmielonym pieprzem
Komentarze