Żołądki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gulasz z żołądków przygotowuję bardzo często do placków ziemniaczanych.
Dziś jednak zrobiłam go trochę inaczej i podałam z makaronem.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g żołądków drobiowych
    Cebula u mnie dość duża
    2 ząbki czosnku
    Przyprawa do gulaszu według uznania
    ( 2 łyżki u mnie)
    Masło
    2-3 duże pieczarki
    Pół papryki czerwonej
    1-1.5 szklanki wody
    Sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żołądki z pieczarkami 1. Żołądki umyć pokroić . Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plastry.
    W rondlu lub szybkowarze rozgrzać tłuszcz dodać cebulę oraz czosnek i chwilę smażyć.
    Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu mieszamy chwilę dusimy i dodajemy mięso. Gdy wszystko nam nabierze ładnego koloru wlewamy wodę i dusimy około 2godziny od czasu do czasu podlewać wodą.
    Ja to danie robiłam w szybkowarze wiec po dodaniu wody zamknąć garnek i czekamy aż cypelek podniesie się do góry.
    Gotujemy około 20-30minut.
    Po tym czasie spuścić ciśnienie w garnku lub dla pewności poczekać aż samo opadnie.
    Teraz dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę dusimy około 5 minut.
    Paprykę można też dodać na początku lecz ja jednak wolę gdy nie jest taka miękka.
    W misce mieszamy mąkę z wodą i zageszczamy sos.
    Wszystko zagotować jeżeli jest potrzeba doprawić.



    SMACZNEGO.

Porady

Ilość wody zależy od tego czy chcemy mieć mnie czy więcej sosu. Ja przeważnie dodaję 1szklankę wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować