Ciasto Żołądek

4.44 (196 ocen)

Przez żołądek do serca :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki maku
    kostka margaryny
    6 jajek
    7 łyżek oleju
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kisielu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto żołądek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej następnie wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.Na końcu ciasto połączyć z ubitą z białek pianą, wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na połowę, z jednej części oddzielić 1/3. Do największej części dodać mak, do średniej kakao a do najmniejszej kisiel.Keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw wykładamy do formy masę makową, po środku rozgarnąć ciasto i włożyć w to miejsce masę z kakao także w nim zrobić wgłębienie i wyłożyć masę z kisielem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować