Orzechówka na żołądek

4.28 (165 ocen)

Gorzka nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na bóle żołądka i problemy z trawieniem - przy odrobinie starań może być również smacznym, aromatycznym napitkiem.

Składniki:

  • 20 zielonych orzechów
    20 łyżek cukru
    2 cukry wanilinowe
    0,5 l alkoholu
Wystaw ocenę:

4.28 (165 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Orzechówka na żołądek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.

    Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.

Porady

Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować