Orzechówka na żołądek

  • wyświetlono: 6997 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gorzka nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na bóle żołądka i problemy z trawieniem - przy odrobinie starań może być również smacznym, aromatycznym napitkiem.

jaaaa

Składniki

20 zielonych orzechów
20 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
0,5 l alkoholu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Orzechówka na żołądek

  • 1. Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.

    Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.

Porady

Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciorzechyzdrowieorzechowkazoladek
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-04f1l20

Dodane przez: Mniam1

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

Domowy specyfik na przeziębienie...

Koktajl na przeziębienie

Dodane przez: Paulina1507

Koktajl na przeziębienie

Okres jesienno-zimowy ciągłe zmiany...

Miodówka cytrynowa na wzmocnienie organizmu

Dodane przez: JOANNA55

Miodówka cytrynowa na wzmocnienie organizmu

Pić po małym kieliszeczku przed...

Domowa mikstura na przeziębienie

Dodane przez: rena123

Domowa mikstura na przeziębienie

Mikstura z miodu, cytryny i imbiru....

Pigwówka: propozycja podania

Dodane przez: msawicka

Pigwówka na miodzie

Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory,...

Napój imbirowy na upały

Dodane przez: EwaSidor

Napój imbirowy na upały

wspaniały napój zdrowy i sprawdzony...