ziemniak faszerowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa wygląda estetycznie i smakowicie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Duże Ziemniaki 10 sztuk
    Filet z kurczak 40 dag
    Makaron świderki 15 dag
    Ser żółty 20-30 dag
    Przyprawy: sól , pieprz
    Natka pietruszki
    Olej rzepakowy 2 łyżki
    Majonez Kielecki 310 ml
    Marchew 40 dag
    Jabłko
    Kapusta biała
    Por
    Czosnek
    Kukurydza
    Oliwki
    kasza typu kuskus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ✓ Ziemniaki myjemy w skórce Upiec ziemniaki w folij . po upieczeniu wyjąć z folij ściąć wierzch część 2/3 wydrążyć miąższ zostawiając po pół centymetra na ściankach , fileta kroimy w kostkę podsmażamy na oleju. Ser żółty kroimy w kostkę, makaron gotujemy al dente . filet ser i makaron mieszamy z miąższem pokrojonym w kostkę , doprawiamy solem ,pieprzem oraz natką pietruszki posiekaną . Nadziewamy ziemniaki farszem, zawijamy w folie przygotowane ziemniaki z farszem. Zapiekać (10-15 minut)
  • 2. ✓robimy sos czosnkowy : 400 g jogurt naturalny gęsty i 2 łyżki majonezu (typ. Kieleckiego) czosnek świeży przeciskamy przez praskę mieszamy i doprawiamy pieprzem
  • 3. ✓ robimy dwie surówki
    z Marchewki
    Marchew 40 dag
    Jabłko
    sól pieprz majonez sok z pomarańcza 1/2
    cukier
    Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach jabłko trzemy na większych oczkach doprawiamy solą pieprzem oraz cukrem dodajemy sok z pomarańcza połówki dodajemy majonez i mieszamy

    Surówka z Z białej Kapusty
    Kapusta biała 40 dag
    por 20 dag
    majonez sól
    Kapustę szatkujemy drobno pora siekamy na drobne piórka solimy aby zmiękły, dodajemy majonez na koniec

    przygotowujemy kaszę kuskus z papryką chili wedle uznania.
  • 4. ✓ Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika odwijamy z folij nie wyjmujemy zawijamy połowę ziemniaka na farsz smarujemy dipem czosnkowym na dip nakładamy surówkę z marchewki smarujemy dipem czosnkowym na to nakładamy surówkę z białej kapusty polewamy dipem czosnkowym dekorujemy oliwkami pokrojonymi w krążki oraz kaszą kuskus kukurydzą i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować