Ziemniaczano ziołowe kulki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

To świetny patent na wykorzystanie ziemniaków np. z wczorajszego obiadu. Zioła można dodać wedle upodobań, pycha. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki;
    ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków
    mix ziół - 3 łyżeczki ( poszatkowana bazylia, tymianek, rozmaryn)
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki siemienia lnianego
    olej roślinny

    Sos;
    150 g jogurtu naturalnego
    świeże zioła - bazylia, pietruszka...
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ziemniaczano ziołowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Siemię lniane należy uprażyć na suchej patelni, pod przykryciem a następnie gorące ziarna mielimy w moździerzu lub młynku do kawy.
    Następnie przygotowujemy sos, jogurt doprawiamy do smaku, mieszamy z ziołami i gotowe.
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy posiekane zioła a także doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3cm. Kulki panierujemy w zmielonym siemieniu i smażymy na łyżce oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy oprószone ziołami z sosem jogurtowym.
    Pycha!
    Szybko, smacznie a dodatkowo z tzw, "resztek" więc nic nam się nie zmarnuje. To takie oszczędne gotowanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Jogurt Mięta Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować