Ziemniaczane kotleciki

5 (169 ocen)

  • 30 min

Kotleciki delikatne, mają chrupiącą skórkę. Przepis można dowolnie modyfikować, zaszaleć z dodatkami :) Są doskonałe dla całej rodziny, ich delikatny smak na pewno spodoba się maluchom.

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    natka pietruszki, szczypiorek lub koperek (może być wszystko lub wybrana zielenina)
    jajko i bułka tarta do panierki (opcjonalnie)
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki ziemniaczane 1. Gotujemy ziemniaki, przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy, doprawiamy solą i dość dużą ilością pieprzu. Dosypujemy mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy zieleninę i ponownie mieszamy. Formujemy kotleciki, panierujemy je w jajku i bułce tartej (choć nie jest to konieczne). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż kotleciki ładnie zarumienią się.

Porady

Jest to przepis podstawowy, do ziemniaków można dodać różne warzywa (ugotowaną marchewkę, pietruszkę, seler), cebulę, grzyby lub ser, który rozpuści się podczas smażenia i będzie smakowicie ciągnął się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować