Osobiście uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, tym razem zrobiłam z nich zapiekanki w kształcie babeczek, w sam raz na sytą i pyszną przekąskę i gwarantuję, że posmakują nie tylko domownikom ale i gościom :)
Składniki:
6 - 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
• 4 mniejsze, ugotowane na półtwardo ziemniaki w lekko osolonej wodzie
• przyprawa do ziemniaków, odrobina oleju do spryskania
• 200g ryby wędzonej, raczej tłustej, najlepiej łosoś lub halibut
• 3 sery : po trochu, ok 1 łyżki, pocięte w małą kostkę: mozzarella, ser pleśniowy i na wierzch tarty parmezan
• świeżo mielony pieprz ( nie dodawać już soli)
• dowolna sałata do wyłożenia półmiska, u mnie roszponka
Ziemniaczane babeczki z wędzoną rybą, boczkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremki w kształcie babeczek o średnicy 11 - 12 cm wyłożyć plasterkami boczku, na dnie umieścić grubsze krążki z ugotowanych ziemniaków, posypać przyprawą.
Pozostałość z ziemniaków pokroić w drobną kostkę, spryskać olejem i wymieszać z przyprawą do ziemniaków.
Do foremek nakładać po kolei kostkę ziemniaczaną, pokrojone sery, małe kawałki ryby, wierzch posypać tartym parmezanem.
2.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 - 20 minut, aż do ładnego zrumienienia się boczku.
Komentarze