Wspieramy jedzenie '' Polskich jabłek'', lekkie , kolorowe i orzeźwiające ciasto na zimowe długie dni.
40 min
Składniki:
Na małą tortownicę 17 cm
100 g ciemnych ciasteczek, ciasta
30-35 g roztopionego masła
1 duże jabłko 260 g
200 g śmietany 30 %
sok z cytryny
2 zielone galaretki (po 75 g)
winogrona do ozdoby
Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone ciastka zmieszać z roztopionym masłem, ugnieść w tortownicy
tak aby nie przeciekały masy.Wstawić do lodówki.
Jabłko obrać pokroić w ok. 2 cm cząstki, skropić sokiem.
Zagotować 1 i 1/3 szklanki wody włożyć jabłka i przez 3-5 minut prażyć na wolnym ogniu , potem dodać jedną galaretkę.
Jak nieco stężeje wyłożyć na ciasto i znów do lodówki.
W szklance wody ugotować drugą galaretkę, przestudzić.
Ubić śmietanę i dodać gęstniejącą galaretkę.
Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową, przybrać winogronami i do lodówki.
Porady
Ja do jabłek dodałam trochę przepołowionych winogron .
Komentarze