ZIELONE JABŁUSZKO

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspieramy jedzenie '' Polskich jabłek'', lekkie , kolorowe i orzeźwiające ciasto na zimowe długie dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Na małą tortownicę 17 cm
    100 g ciemnych ciasteczek, ciasta
    30-35 g roztopionego masła
    1 duże jabłko 260 g
    200 g śmietany 30 %
    sok z cytryny
    2 zielone galaretki (po 75 g)
    winogrona do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Wina Bita śmietana

Zielone jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bu7jpy 1. Pokruszone ciastka zmieszać z roztopionym masłem, ugnieść w tortownicy
    tak aby nie przeciekały masy.Wstawić do lodówki.
    Jabłko obrać pokroić w ok. 2 cm cząstki, skropić sokiem.
    Zagotować 1 i 1/3 szklanki wody włożyć jabłka i przez 3-5 minut prażyć na wolnym ogniu , potem dodać jedną galaretkę.
    Jak nieco stężeje wyłożyć na ciasto i znów do lodówki.
    W szklance wody ugotować drugą galaretkę, przestudzić.
    Ubić śmietanę i dodać gęstniejącą galaretkę.
    Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową, przybrać winogronami i do lodówki.

Porady

Ja do jabłek dodałam trochę przepołowionych winogron .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Jabłka Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować