• 1 godz. 50 min

Klasyka mojego dzieciństwa. Proste, szybkie i pyszne.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka oleju lub margaryny
    • 1 szklanka wody
    • 3 niepełne szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • 4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, gdy składniki się połączą ubijając dolać margarynę oraz wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z ich dodać kakao i wymieszać.
  • 2. Tortownicę wysmarować masłem lub olejem i wysypać mąką lub bułką tartą. Na środek blachy położyć 1 łyżkę masy jasnej a na nią jedną 1 łyżkę masy ciemnej. I tak cały czas, aż zużyjemy wszystkie składniki.
  • 3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować