Razem z córką lubimy rządzić w kuchni, zwykły przepis na drożdżowe ciasto trochę przerobiłyśmy w "zawijasy Zuzi" czyli na drożdżowe bułeczki z różnymi dodatkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto;
3-4 szklanki mąki,
kostka drożdży,
1-2 szklanki mleka,
2 żółtka,
5-6 dużych łyżek cukru,
pół kostki masła/ margaryny,
białka zostaw przydadzą się do nasmarowania zawijasów przed pieczeniem,
łyżeczka esencji waniliowej,
słoiczek ulubionego dżemu Państwa pociechy.
1.Odrobinę mleka podgrzej w małym rondelku bądź w blaszanym kubeczki(uważaj żeby mleko nie było za gorące), dodaj kostkę drożdży rozkruszona i zasyp łyżką cukru.Przykryj i odstaw aż rozczyn urośnie.
2.Do miski o nie dużych rozmiarach wsyp przesianą mąkę, żółtka,pozostały cukier, esencje waniliową, podgrzane mleko, roztopioną margarynę/ masło oraz wlej wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrób rękoma ,aż będzie elastyczne w tym celu, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne możesz dodać odrobiny mąki. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
3.Gdy ciasto po godzinie wyrośnie wyłóż je na stół. Rozwałkuj do około 3cm grubości. Na rozwałkowanym cieście rozłóż równomiernie dżem. Zwiń tak jakbyś zwijał roladę.Pokrój na kawałki.Góry posmaruj pędzelkiem białkami. W ten przygotowany sposób "Zawijasy Zuzi" ułóż na pergaminie ukrojoną częścią do góry i piecz przez 20-30min w temp. 180 stopni, aż staną się z góry brązowe.
Smacznego :).
Porady
Dżem możecie zastąpić innym słodkim dodatkiem bądź jakimś owocem.
Komentarze