Zawijańce z pieczarkami i szynką

4.5 (160 ocen)

Wspaniałe na obiad lub ciepła kolacje

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    10 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy

    Nadzienie:
    300g pieczarek
    150g szynki
    2 cebule
    przyprawa uniwersalna
    czosnek granulowany
    papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Zawijańce z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i odstawić na 10 min.
    Do miski przesiać mąkę , połączyć ją z drożdżami dodać resztę mleka ,sól - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem
  • 2. Nadzienie: pieczarki obrać pokroić na większe kawałki , poddusić z posiekana cebula na oleju lub oliwie , dodać pokrojona szynkę i dusić ok 15min . Przyprawić.
  • Zawijańce 3. Gdy ciasto podrośnie kilka razy zagnieść i podzielić na części każda cześć rozwałkować posmarować sosem pomidorowym posypać startym żółtym serem i nałożyć nadzienie . Zwinąć i dobrze zlepić. Wierzch posmarować olejem.
    Piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ser żółty Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować