Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjmujemy ości, następnie kroimy go na steki. Wykrojony stek doprawiamy, następnie zawijamy w plaster szynki parmeńskiej pomiędzy który wkładamy listek szałwii.
2.Łososia układamy na pergaminie, na który wlewamy odrobinę białego wina, później formujemy z pergaminu foremkę, którą spinamy – ważne aby pozostało trochę wolnej przestrzeni. Wkładamy do pieca do zapieczenia.
3.W garnku przesmażamy cebulę na złoto, do której dodajemy ziarna risotta. Delikatnie przesmażamy często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka, następnie zalewamy bulionem warzywnym - risotto wchłania cały wywar. Gdy ryż zaczyna robić się miękki dolewamy białe wino, po chwili dodajemy masło i pastę truflową , wykańczamy startym parmezanem, doprawiamy do smaku.
4.Koper włoski szatkujemy na cienkie kawałki, następnie parzymy go we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażamy na maśle dodając liście szpinaku, doprawiamy do smaku.
5.W oddzielnym garnku przesmażamy drobno posiekaną cebulę, zalewamy białym winem, następnie redukujemy dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotowujemy doprawiamy do smaku, miksujemy i przecedzamy przez sito.
Komentarze