Kurczak w sosie pieczarkowym

5 (146 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja rodzina uwielbia mięso z kurczaka, dlatego staram się przygotowywać je na różne sposoby

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
    1 ząbek czosnku,
    1/2 łyżeczki suszonego oregano,
    5 łyżek oleju,
    sól, pieprz,
    400 g pieczarek,
    szklanka bulionu drobiowego,
    250 ml śmietany kremówki 30%,
    2 łyżki mąki,
    4 łyżeczki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka umyć, przeciąć na 3 części, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do lodówki na pół godziny. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Pieczarki umyć,pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać filety i smażyć jeszcze około 2 minut po czym wlać bulion. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i wlać do sosu. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie przewracając mięso. Sos doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować