Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka umyć, przeciąć na 3 części, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do lodówki na pół godziny. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Pieczarki umyć,pokroić w plastry, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać filety i smażyć jeszcze około 2 minut po czym wlać bulion. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Śmietanę kremówkę wymieszać z mąką, wlać kilka łyżek gorącego wywaru i wlać do sosu. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie przewracając mięso. Sos doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze