Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Zdrowy zamiennik standardowych zapiekanek. Mniej tłuszczu, mniej węglowodanów, a nadal pysznie.

  • 50 min

Składniki:

  • Spód:
    dowolna ilość cukinii
    sól

    Farsz:
    pieczarki wg uznania
    cebula
    oliwa/masło
    sól

    Wierzch:
    ser żółty (może być odtłuszczony)
    ser pleśniowy i/lub feta light
    opcjonalnie: ulubione dodatki (papryka, oliwki, kapary, rukola, pomidor itd.)

    Sos czosnkowy:
    mała śmietana 9% lub 12%, zamiennie serek Bieluch 3%
    większy ząbek czosnku
    oregano lub zioła prowansalskie
    pieprz
    sól
    opcjonalnie: majonez dietetyczny lub bezglutenowy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos czosnkowy

Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łódeczki z cukinii 1. Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami, aby zrobić miejsce na farsz. Solimy i odstawiamy na kilka minut, żeby łódeczki przeszły solą.
  • farsz pieczarkowy 2. Kroimy pieczarki (umyte lub obrane) i razem z cebulą pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Podsmażamy i pod koniec dodajemy sól, żeby nie podeszły wodą oraz opcjonalnie masło do smaku. Dzięki cebuli i odrobinie masła pieczarki będą bardziej aromatyczne.
  • łódeczki wypełnione dodatkami 3. Farszem pieczarkowym wypełniamy łódeczki z cukinii. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Dodajemy ser pleśniowy lub fetę oraz inne ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut i co jakiś czas sprawdzamy miękkość cukinii widelcem.
  • sos czosnkowy 4. W międzyczasie robimy sos:
    do miseczki wyciskamy spory ząbek czosnku, dodajemy sól, żeby go zmorzyć, dodajemy pieprzu i oregano. Po ok. 5 minutach mieszamy ze śmietaną lub serkiem (jeśli jest za gęsty, to dodajemy odrobinę mleka).
    Można dodać łyżeczkę majonezu. Wstawiamy do lodówki.
  • gotowe zapiekanki 5. Gotowe łódeczki wyjmujemy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
    Posypujemy tartym parmezanem.

    Zapiekanki można zrobić również na grillu (idealne dla wegetarian), wystarczy położyć na tacce do grillowania lub owinąć w folię aluminiową.

Porady

UWAGA: w wersji dietetycznej zamieniamy śmietanę na serek lekki 3%, ser żółty na ser odtłuszczony np. Hit z Ryk, a jeśli dodajemy majonezu to light lub bezglutenowy (albo własnej roboty na bazie oliwy z oliwek i bez dodatku cukru).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować