Penne ze szparagami

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne danie na bazie makaronu, z dodatkiem zielonych szparagów.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 gram makaronu penne
    1 pęczek szparagów
    1 zielona część pora
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    1 młoda cukinia (około 300 gram)
    1 łyżeczka majeranku
    pół łyżeczki tymianku
    100 gram śmietany
    sól
    pieprz
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, aż por lekko się zeszkli. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Dodajemy do pora. Solimy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy przez około 10 minut.

    Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Około 6 minut przed końcem gotowania makaronu wrzucamy do garnka szparagi. Odcedzamy.

    Do pora i cukinii dodajemy śmietanę. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy makaron i szparagi, podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować