Zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy masło , oprószamy je mąką . Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy szybkimi ruchami do momentu, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia , dorzucamy starty żółty ser, pocięty szczypiorek i łączymy ze śmietana i rozgrzanym bulionem . Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
2.Kalafior podzielony na różyczki i marchewkę pokrojoną w plasterki , blanszujemy . Mięso mielone przesmażamy na patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojonym porem , dorzucamy natkę pietruszki , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i jarzynką uniwersalna .
3.Surowy makaron łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem, kalafiorem i marchewką . Mieszamy z sosem i wylewamy do żaroodpornego naczynia .
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po ok 20min posypujemy wierzch zapiekanki startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut , do momentu ,aż ser się stopi i zarumieni .
Komentarze