Na działce u koleżanki był wysyp orzechów włoskich ,trzeba było je spożytkować i tak wpadłam na pomysł żeby upiec orzechową korę . Ciasto jest pyszne i warto poświecić mu trochę czasu :-) Przepis na blachę o wymiarach 24x36
Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodów bakaliowych :
Rodzynki przelewam gorącą wodą i pozostawiam do odcieknięcia . Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia , dodaję zmielone orzechy , kokos i rodzynki . Z białek ubijam pianę dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku . Delikatnie mieszam z sypkimi składnikami . Ciasto dzielę na dwie równe części i piekę dwa placki w temp.160 stopni przez około 35 min.
2.Przygotowanie kremu :
Sok z brzoskwiń łączę z wodą i zagotowuję z cukrem . Budynie mieszam z mąką i rozprowadzam 3/4 szklanki wody dodaję żółtka , dokładnie miksuję i wylewam na gotujący się sok , ciągle mieszając zagotowuję do momentu zgęstnienia . Pozostawiam do ostygnięcia .Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń .
3.Przygotowanie ciasta :
Na nasączony spód bakaliowy (napr z kawy + spirytus )wykładam połowę kremu . Na to układam delicje namoczone w kawie i spirytusie , czekoladą do dołu . Na ciastka wykładam pozostała część kremu , zostawiając kilka łyżek . Przykrywam kolejnym nasączonym plackiem bakaliowym i cieniutko smaruję pozostawionym kremem . Przykrywam całość plasterkami brzoskwini i zalewam wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,5l wody ). Wstawiam do lodówki .
Komentarze