KORA ORZECHOWA

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na działce u koleżanki był wysyp orzechów włoskich ,trzeba było je spożytkować i tak wpadłam na pomysł żeby upiec orzechową korę . Ciasto jest pyszne i warto poświecić mu trochę czasu :-) Przepis na blachę o wymiarach 24x36

Agata 1974

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO :

- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki orzechów mielonych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ:

- sok z 1 puszki brzoskwiń (820g)
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 5 żółtek
- 1,5 kostki masła

DODATKOWO :

- brzoskwinie z jednej puszki
- 2 paczki ciastek delicja
- 2 galaretki (brzoskwiniowe lub pomarańczowe )
- 0,25 szklanki mocnego naparu z kawy
- 0,25 szklanki spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

KORA ORZECHOWA

  • ORZECHOWA KORA1. Przygotowanie spodów bakaliowych :
    Rodzynki przelewam gorącą wodą i pozostawiam do odcieknięcia . Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia , dodaję zmielone orzechy , kokos i rodzynki . Z białek ubijam pianę dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku . Delikatnie mieszam z sypkimi składnikami . Ciasto dzielę na dwie równe części i piekę dwa placki w temp.160 stopni przez około 35 min.
  • ORZECHOWA KORA 2. Przygotowanie kremu :
    Sok z brzoskwiń łączę z wodą i zagotowuję z cukrem . Budynie mieszam z mąką i rozprowadzam 3/4 szklanki wody dodaję żółtka , dokładnie miksuję i wylewam na gotujący się sok , ciągle mieszając zagotowuję do momentu zgęstnienia . Pozostawiam do ostygnięcia .Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń .
  • KORA ORZECHOWA3. Przygotowanie ciasta :
    Na nasączony spód bakaliowy (napr z kawy + spirytus )wykładam połowę kremu . Na to układam delicje namoczone w kawie i spirytusie , czekoladą do dołu . Na ciastka wykładam pozostała część kremu , zostawiając kilka łyżek . Przykrywam kolejnym nasączonym plackiem bakaliowym i cieniutko smaruję pozostawionym kremem . Przykrywam całość plasterkami brzoskwini i zalewam wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,5l wody ). Wstawiam do lodówki .
  • KORA ORZECHOWA4. SMACZNEGO :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechybakaliebrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora Dębu

Dodane przez: Izka

Kora Dębu

Doskonała uczta dla podniebienia...

Kora dębowa

Dodane przez: Lidka Bawolska

Kora dębowa

Ciasto wg tego przepisu piekę już...

Moje pyszne ciasto

Dodane przez: agula85

KORA DĘBU

Jest to pyszne ciasto, które zawsze...

Kora dębu

Dodane przez: agnieszkaM

Kora Dębu

Idealna na niedzielnel popołudnie

Kora Dębu

Dodane przez: Narabi

Kora Dębu

Wyśmienite ciastko z orzechami...

orzechowe

Dodane przez: paolineczka

Orzechowe

Ciasto jest błyskawiczne w wykonaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE