KORA ORZECHOWA

0 (0 ocen)

Na działce u koleżanki był wysyp orzechów włoskich ,trzeba było je spożytkować i tak wpadłam na pomysł żeby upiec orzechową korę . Ciasto jest pyszne i warto poświecić mu trochę czasu :-) Przepis na blachę o wymiarach 24x36

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO :

    - 8 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki orzechów mielonych
    - 1 szklanka wiórków kokosowych
    - 1 szklanka rodzynek
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA MASĘ:

    - sok z 1 puszki brzoskwiń (820g)
    - 5 łyżek cukru
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1,5 szklanki wody
    - 5 żółtek
    - 1,5 kostki masła

    DODATKOWO :

    - brzoskwinie z jednej puszki
    - 2 paczki ciastek delicja
    - 2 galaretki (brzoskwiniowe lub pomarańczowe )
    - 0,25 szklanki mocnego naparu z kawy
    - 0,25 szklanki spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ORZECHOWA KORA 1. Przygotowanie spodów bakaliowych :
    Rodzynki przelewam gorącą wodą i pozostawiam do odcieknięcia . Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia , dodaję zmielone orzechy , kokos i rodzynki . Z białek ubijam pianę dodając stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku . Delikatnie mieszam z sypkimi składnikami . Ciasto dzielę na dwie równe części i piekę dwa placki w temp.160 stopni przez około 35 min.
  • ORZECHOWA KORA 2. Przygotowanie kremu :
    Sok z brzoskwiń łączę z wodą i zagotowuję z cukrem . Budynie mieszam z mąką i rozprowadzam 3/4 szklanki wody dodaję żółtka , dokładnie miksuję i wylewam na gotujący się sok , ciągle mieszając zagotowuję do momentu zgęstnienia . Pozostawiam do ostygnięcia .Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń .
  • KORA ORZECHOWA 3. Przygotowanie ciasta :
    Na nasączony spód bakaliowy (napr z kawy + spirytus )wykładam połowę kremu . Na to układam delicje namoczone w kawie i spirytusie , czekoladą do dołu . Na ciastka wykładam pozostała część kremu , zostawiając kilka łyżek . Przykrywam kolejnym nasączonym plackiem bakaliowym i cieniutko smaruję pozostawionym kremem . Przykrywam całość plasterkami brzoskwini i zalewam wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,5l wody ). Wstawiam do lodówki .
  • KORA ORZECHOWA 4. SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Brzoskwinie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować