RÓŻE KARNAWAŁOWE

0 (0 ocen)

Ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu , a świetnie się prezentują . Są piękne , złociste i chrupiące . W okresie karnawału obowiązkowo goszczą w moim domu :-)

Składniki:

  • Składniki :
    - 3 szklanki maki
    - szczypta soli
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka masła
    - 5 żółtek
    - 2 łyżki rumu
    - 0,75 szklanki śmietany

    Dodatkowo :

    - cukier puder
    - konfitura
    - olej

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • RÓŻE KARNAWAŁOWE 1. Przesianą mąkę siekam z masłem , dodaje cukier ,szczyptę soli , żółtka , śmietanę i rum . Wyrabiam do otrzymania gładkiej jednolitej masy . Owijam w folie i odkładam na 30 min do lodówki . Dzielę na cztery części .
  • RÓŻE KARNAWAŁOWE 2. Kolejno rozwałkowuję (cieniutko ) i wycinam takie same ilości krążków w trzech wielkościach . Każdy z krążków nacinam kilkakrotnie na obwodzie .
  • RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. Środki smaruję białkiem i składam kolejno , od największego do najmniejszego , dociskam .
  • RÓŻE KARNAWAŁOWE 4. Smażę na oleju na złoty kolor , następnie odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
  • RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. Posypuje cukrem pudrem i w środek każdej różyczki nakładam konfiturę .
    SMACZNEGO :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy