Ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu , a świetnie się prezentują . Są piękne , złociste i chrupiące . W okresie karnawału obowiązkowo goszczą w moim domu :-)
Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę siekam z masłem , dodaje cukier ,szczyptę soli , żółtka , śmietanę i rum . Wyrabiam do otrzymania gładkiej jednolitej masy . Owijam w folie i odkładam na 30 min do lodówki . Dzielę na cztery części .
2.Kolejno rozwałkowuję (cieniutko ) i wycinam takie same ilości krążków w trzech wielkościach . Każdy z krążków nacinam kilkakrotnie na obwodzie .
3.Środki smaruję białkiem i składam kolejno , od największego do najmniejszego , dociskam .
4.Smażę na oleju na złoty kolor , następnie odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
5.Posypuje cukrem pudrem i w środek każdej różyczki nakładam konfiturę .
SMACZNEGO :-)
Komentarze