Zapiekanka twarogowa z czereśniami

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon na czereśnie w pełni. Proponujemy przepis na smaczną zapiekankę twarogową.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g czereśni
    250 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    75 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 cytryna
    250 ml mleka
    40 g masła
    tłuszcz do formy
    4 bułki
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka twarogowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka twarogowa z czereśniami 1. Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą.
    Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem.
    Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować