zapiekanka brokulanka

5 (187 ocen)

  • 40 min

Danie typowo studenckie, jak również dla osób zapracowanych oraz tych nieco leniwych- smaczne, tanie, łatwe i syte:) pomysł autorstwa dwóch (głodnych) studentek politechniki poznańskiej, które od czasu do czasu lubią poeksperymentować w kuchni:)

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, ok. 0,5 kg ziemniaków, 1 świeży brokuł, 1 cebula, przecier pomidorowy, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka brokulanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w plasterki i podgotowujemy.
  • 2. Brokuł kroimy i gotujemy.
  • 3. Cebule kroimy w drobne kosteczki i podsmażamy na patelni do czasu zarumienienia. Mięso dodajemy do zarumienionej cebulki i dusimy z przyprawami (wedle uznania) po czym do całości dodajemy przecier pomidorowy.
  • 4. Przygotowane w ten sposób mięso dzielimy na dwie równe części po czym wszystkie składniki układamy warstwowo w brytwance: ziemniaki, mięso, ziemniaki, brokuły, mięso.
  • przekrój pionowy brokulanki:) 5. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 15 min w 180-200 stopniach. Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować