Smaczne danie dla smakoszy zapiekanek z pieczarkami.
1 godz. 25 min
Składniki:
- 6 duże pieczarki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego żółtego sera
K l o p s i k i
- 25 dkg mięsa mielonego
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- 1 duży ząbek czosnku
- przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
S o s
- 1/3 część papryki czerwonej
- 2 małe cebulki
-1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko i 1/2 białka
Zapiekane pieczarki nadziane klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Dodać namoczoną w zimnej wodzie i odciśniętą kajzerkę, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Przyprawić do smaku przyprawa uniwersalna, solą i pieprzem.
Mięso dokładnie wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie, formować małe
klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać w mące.
Klopsiki smażyć w dużej ilości oleju. Po usmażeniu wyjąć klopsiki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.Duże pieczarki umyć i wykręcić trzonki. Odstawić do wykorzystania do sosu.
Pieczarki włożyć do osolonego wrzątku i pogotować 5 minut. Wyjąć z wody
i odsączyć.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ułożyć pieczarki. Do każdej włożyć po 2 klopsiki.
Pozostałe klopsiki ułożyć obok pieczarek.
4.Trzony z pieczarek, cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię dać łyżkę masła i łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz włożyć kolejno trzony z pieczarek, jak będą miękkie, odłożyć na talerzyk, w tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, odłożyć i podsmażyć do miękkości paprykę.
W rondelku rozmieszać mąkę ze śmietaną i wodą. Przyprawić do smaku
przyprawa uniwersalna, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Mieszając zagotować sos, a po zdjęciu z ognia dodać żółtko, białko i szybko
wymieszać. Do gęstego sosu dodać przesmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Wymieszać.
Sos ponakładać na pieczarki z klopsikami. Posypać 4 łyżkami startego żółtego sera i łyżką bułki tartej.
5.Przykryte naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub tylko z pieczywem.
Porady
Jest to smaczne danie obiadowe, lub gorąca kolacja.
Klopsiki można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Komentarze