ZAPIEKANE PIECZARKI NADZIANE KLOPSIKAMI

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Smaczne danie dla smakoszy zapiekanek z pieczarkami.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • - 6 duże pieczarki
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 4 łyżki startego żółtego sera

    K l o p s i k i
    - 25 dkg mięsa mielonego
    - 1 mała kajzerka
    - 1 jajko
    - 1 mała cebulka
    - 1 duży ząbek czosnku
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    - mąka do panierowania
    - olej do smażenia

    S o s
    - 1/3 część papryki czerwonej
    - 2 małe cebulki
    -1/4 kostki margaryny
    - 1/4 szklanki wody
    - 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    - 2 łyżki śmietany
    - 1 łyżeczka mąki
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - 1 żółtko i 1/2 białka
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane pieczarki nadziane klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski. Dodać namoczoną w zimnej wodzie i odciśniętą kajzerkę, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Przyprawić do smaku przyprawa uniwersalna, solą i pieprzem.
    Mięso dokładnie wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie, formować małe
    klopsiki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać w mące.
    Klopsiki smażyć w dużej ilości oleju. Po usmażeniu wyjąć klopsiki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 2. Duże pieczarki umyć i wykręcić trzonki. Odstawić do wykorzystania do sosu.
    Pieczarki włożyć do osolonego wrzątku i pogotować 5 minut. Wyjąć z wody
    i odsączyć.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Ułożyć pieczarki. Do każdej włożyć po 2 klopsiki.
    Pozostałe klopsiki ułożyć obok pieczarek.
  • 4. Trzony z pieczarek, cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    Na patelnię dać łyżkę masła i łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz włożyć kolejno trzony z pieczarek, jak będą miękkie, odłożyć na talerzyk, w tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, odłożyć i podsmażyć do miękkości paprykę.
    W rondelku rozmieszać mąkę ze śmietaną i wodą. Przyprawić do smaku
    przyprawa uniwersalna, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem.
    Mieszając zagotować sos, a po zdjęciu z ognia dodać żółtko, białko i szybko
    wymieszać. Do gęstego sosu dodać przesmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Wymieszać.
    Sos ponakładać na pieczarki z klopsikami. Posypać 4 łyżkami startego żółtego sera i łyżką bułki tartej.
  • 5. Przykryte naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
    Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub tylko z pieczywem.

Porady

Jest to smaczne danie obiadowe, lub gorąca kolacja. Klopsiki można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować