zapiekane papryki

0 (0 ocen)

szybka, łatwa i pożywna potrawa na każdą okazję

Składniki:

  • 6 większych papryk

    FARSZ:
    opakowanie mortadeli
    4 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 pomidory
    ser żółty
    olej do smażenia
    suszona bazylia
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    tymianek

    SOS:
    opakowanie dużego jogurtu naturalnego
    5 łyżek majonezu
    5 ząbków czosnku
    sok z pół cytryny
    zioła prowansalskie
    szczypta cukru
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odetnij górną część papryki a środek wydrąż. Opłucz i osusz.
  • 2. FARSZ:
    Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pokrój w kostkę mortadelę oraz pomidory, podsmaż. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Ser żółty starkuj na dużych oczkach i przełóż do miski.
  • 3. Tak przygotowany farsz przełóż do papryk i zapiekaj ok 30 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze około 10 minut.
  • 4. SOS:
    Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na parę minut.

Porady

Do takich papryk można dać również ogórki konserwowe, czerwoną fasolę bądź pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować