Zapiekane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odetnij górną część papryki a środek wydrąż. Opłucz i osusz.
2.FARSZ:
Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pokrój w kostkę mortadelę oraz pomidory, podsmaż. Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Ser żółty starkuj na dużych oczkach i przełóż do miski.
3.Tak przygotowany farsz przełóż do papryk i zapiekaj ok 30 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze około 10 minut.
4.SOS:
Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na parę minut.
Porady
Do takich papryk można dać również ogórki konserwowe, czerwoną fasolę bądź pieczarki.
Komentarze