REKLAMA

Papryki zapiekane po meksykańsku

wyświetlono: 77 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kolorowe i pikantne. Pyszny, pełnowartościowy posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy, bo świetnie smakują także następnego dnia po odgrzaniu.

opublikowany: 29.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    Nadzienie:
    400 g wołowego mięsa mielonego
    1 średnia czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g ryżu basmati
    1/2 szklanki czerwonej fasoli
    1/2 szklanki kukurydzy z puszki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki passaty pomidorowej
    sól (do smaku)
    chili w proszku (do smaku)
    1/2 łyżki oregano
    2 łyżki oleju
    125 g mozzarelli
    2 łyżki startego twardego sera (grana padano)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekroić na połówki, oczyścić z białych części i nasion. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mięso i smażyć na mocniejszym gazie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż, koncentrat i passatę. Smażyć krótko, dodać fasolę i kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Papryki nafaszerować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut, do miękkości papryk. Chwilę przed końcem pieczenia na paprykach położyć pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz starty, twardy ser.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monika016 monika016

Tortille zapiekane po meksykańsku

Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze.

kategoria: Dania główne opublikowany: 04.06.2017 | wyświetlono: 5928 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Kurczak po meksykańsku

Szybkie, syte danie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.01.2015 | wyświetlono: 37168 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: anna lasocka anna lasocka

Karkówka po meksykańsku

Wspaniałe połączenie smaków i pyszne delikatne mięso.

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.12.2013 | wyświetlono: 27250 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE