Zapiekane papryki z mięsem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, sycące danie obiadowe. Czerwone papryki zapiekane z mięsem mielonym z szynki oraz ryżem smakują wyśmienicie. Zapiekane papryki są dość proste w przygotowaniu i tanie. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    250 g mięsa mielonego z szynki
    1 szkl ugotowanego ryżu
    1 jajko
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    2 łyżki sera żółtego tartego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane papryki z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Układamy połówki papryk w naczyniu do zapiekania. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż oraz cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie masę mięsno-ryżową i napełniamy nią papryki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach pod przykryciem. Następnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy serem tartym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach bez przykrycia. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować