'Fat Rice' jest afrykańską potrawą jednogarnkową - a właściwie jedno patelniową - prostą i bardzo smaczną. Polecam wszystkim miłośnikom pomidorów, kurczaka i ryżu.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż: 200 gramów
- pierś z kurczaka: 250 gramów
- czosnek: 3 ząbki
- cebula: 1 sztuka
- pomidory: 3 sztuki
- papryczka chilli: 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
- olej do smażenia: 1 sztuka
- woda: 2 szklanki
- ulubiona przyprawa do kurczaka: 2 łyżeczki
'wypasiony' ryż z beninu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka wyjemy i tniemy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i odkładamy. Do pojemnika blendera wrzucamy sparzone, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, pokrojoną na kilka kawałków cebulę, chilli, ząbki czosnku, a następnie miksujemy na jednolitą masę.
2.Na patelni ( raczej takiej większej z wysokimi ściankami) rozgrzewamy łyżkę lub dwie oleju i smażymy kurczaka przez około 5 do 7 minut. Po tym czasie wlewamy warzywny przecier i przez chwilkę zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę i ryż, a następnie na średnik ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy całość przez około 20 minut - czyli do zmięknięcia ryżu. Podajemy ciepłe, obsypane zieleniną.
Komentarze