'Wypasiony' ryż z Beninu

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

'Fat Rice' jest afrykańską potrawą jednogarnkową - a właściwie jedno patelniową - prostą i bardzo smaczną. Polecam wszystkim miłośnikom pomidorów, kurczaka i ryżu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 200 gramów
    - pierś z kurczaka: 250 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidory: 3 sztuki
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 1 sztuka
    - woda: 2 szklanki
    - ulubiona przyprawa do kurczaka: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

'wypasiony' ryż z beninu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka wyjemy i tniemy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i odkładamy. Do pojemnika blendera wrzucamy sparzone, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, pokrojoną na kilka kawałków cebulę, chilli, ząbki czosnku, a następnie miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. Na patelni ( raczej takiej większej z wysokimi ściankami) rozgrzewamy łyżkę lub dwie oleju i smażymy kurczaka przez około 5 do 7 minut. Po tym czasie wlewamy warzywny przecier i przez chwilkę zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę i ryż, a następnie na średnik ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy całość przez około 20 minut - czyli do zmięknięcia ryżu. Podajemy ciepłe, obsypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować