Wypasiony żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć i ugotować do miękkości mięsa w osolonej wodzie,przestudzić.Ścięty na wywarze tłuszcz zdjąć na patelnię,wyjąć żeberka,wywar przelać przez sito do czystego garnka.Ewentualnie uzupełnić wodą, by otrzymać ok.2,5 l. wywaru.W zimnym wywarze dokładnie wymieszać koncentrat żurku i chwilę pogotować ok.5 min.
2.Z żeberek zdjąć mięso,pokroić na mniejsze kawałki.Kiełbasy pokroić w większą kostkę.Boczek wędzony,cebulę,czosnek w drobną kostkę,marchew zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.Jajka ugotować na twardo i obrać.3 z nich pokroić w ćwiartki,pozostałe w drobną kostkę.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz zdjęty z wywaru,wsypać boczek,cebulę,czosnek,marchew i smażyć do czasu odparowania wody i zeszklenia się warzyw.
4.Do garnka z żurkiem włożyć pokrojone wędliny,przesmażony boczek i chwilę gotować.
5.Dodać pokrojone w kostkę jajka,chrzan,przyprawić do smaku przyprawami i chwilę gotować.Wsypać pokrojoną paprykę,gotować ok.5 min.W gorącym wywarze wymieszać śmietanę celem zrównania się temperatury i wlać do garnka.Na koniec wsypać pokrojoną natkę pietruszki,zagotować.
6.Podawać na talerzu ,ozdobić ćwiartkami jajek,natką pietruszki.W/g uznania.Można żurek wlać do wazy a ozdobić wcześniej talerze.
Komentarze