WYPASIONY ŻUREK

5 (199 ocen)

Nie trzeba czekać do świąt,by rozkoszować się w chłodne jesienno zimowe dni tak smacznym,sycącym i aromatycznym żurkiem.

Składniki:


  • 2 wąskie paski świeżych żeberek wieprzowych
    15 dkg.chudego boczku wędzonego
    2 laski kiełbasy białej parzonej
    2 laski kiełbasy polskiej pieczonej
    1 laska kiełbasy chłopskiej
    1 mała cebula
    3 duże ząbki czosnku
    1 mała marchew
    2 łyżki pokrojonej świeżej papryki czerwonej
    1 łyżka chrzanu tartego w occie
    6 łyżek słodkiej śmietany 30%
    1 mały pęczek natki pietruszki
    8 jajek
    460 g. koncentratu żurki firmy UNAMEL
    sól,pieprz czarny,czosnek granulowany do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Wypasiony żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć i ugotować do miękkości mięsa w osolonej wodzie,przestudzić.Ścięty na wywarze tłuszcz zdjąć na patelnię,wyjąć żeberka,wywar przelać przez sito do czystego garnka.Ewentualnie uzupełnić wodą, by otrzymać ok.2,5 l. wywaru.W zimnym wywarze dokładnie wymieszać koncentrat żurku i chwilę pogotować ok.5 min.
  • wypasiony żurek 2. Z żeberek zdjąć mięso,pokroić na mniejsze kawałki.Kiełbasy pokroić w większą kostkę.Boczek wędzony,cebulę,czosnek w drobną kostkę,marchew zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.Jajka ugotować na twardo i obrać.3 z nich pokroić w ćwiartki,pozostałe w drobną kostkę.
  • wypasiony żurek 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz zdjęty z wywaru,wsypać boczek,cebulę,czosnek,marchew i smażyć do czasu odparowania wody i zeszklenia się warzyw.
  • wypasiony żurek 4. Do garnka z żurkiem włożyć pokrojone wędliny,przesmażony boczek i chwilę gotować.
  • wypasiony żurek 5. Dodać pokrojone w kostkę jajka,chrzan,przyprawić do smaku przyprawami i chwilę gotować.Wsypać pokrojoną paprykę,gotować ok.5 min.W gorącym wywarze wymieszać śmietanę celem zrównania się temperatury i wlać do garnka.Na koniec wsypać pokrojoną natkę pietruszki,zagotować.
  • wypasiony żurek 6. Podawać na talerzu ,ozdobić ćwiartkami jajek,natką pietruszki.W/g uznania.Można żurek wlać do wazy a ozdobić wcześniej talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować