wyborna babka marcepanowa

0 (0 ocen)

babka jest wybornie smaczna, wilgotna, delikatna, aromatyczna.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • masło lub margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sok z cytryny 1 łyżeczka, marcepan 200 gram/do wypieków, jajka 7 sztuk "M", mąka tortowa 200 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Wyborna babka marcepanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. zimną kostkę marcepanu do wypieków w rozdrabniaczu rozdrobnić
  • etap 2. w robocie ucierać miękką margarynę z cukrem, aromatem migdałowym, sokiem z cytryny z 6 minut na dużych obrotach do białości
  • etap 3. użyłam jajka "M", jeśli są "L" to użyć 5 sztuk, jajka dobrze rózgą blendera zmiksować
  • etap 4. do masy wsypać obie mąki z proszkiem, marcepan i dokładnie połączyć składniki
  • etap 5. w trakcie ucierania wlewać roztrzepane jajka i połączyć składniki na dość gęste ciasto nie za długo
  • etap 6. piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, ciasto przełożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przed podaniem posypać cikrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować