Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g masła
140 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3-4 krople olejku migdałowego
200 g masy marcepanowej
5 jajek
200 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków migdałowych
Lukier:
1/3 szkl mleka
2-3 krople olejku migdałowego
cukier puder
płatki migdałów
Babka marcepanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wkładamy masło wsypujemy cukry i dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Za pomocą końcówki do ucierania ucieramy około 5-6 minut. Miksując dodajemy porcjami startą masę marcepanową. Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów.
Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie następnie wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Lukier migdałowy:
Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć dosyć gęstą konsystencję by nie spływał za szybko z babki.
Zimną babkę polać lukrem posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekorować cukrowymi jajkami.
Komentarze