Wspaniałe Cappucino Ani

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto powstawał mozolnie ale kiedy się już udało cała rodzina była pełna podziwu. Największym wyróżnieniem okazała się pochwała mojej teściowej, która za słodkościami nie przepada a to ciasto na stałe zagościło w jej menu.

Składniki:

  • Ciasto 1:
    -8 jajek
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki kakako ciemnego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    -20dkg kokosu
    -5 białek
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    -5 żółtek
    -opakowanie cukru waniliowego
    -3 łyżki mąki
    -1 budyń śmietankowy
    -2 szklanki mleka
    -0,5 szklanki cukru
    -2 kostki masła
    -8 łyżek cappucino śmietankowego

    Poncz:
    -1 szklanka wody gotowanej chłodnej
    -4 łyżki cappucino śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Cappuccino

Wspaniałe cappucino ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy ciasto 1.
    Ubijamy chłodne białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier.Mąkę proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy w misce po czym przesiewamy przez sitko do ubitej piany z białek.Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną na dnie pergaminem.Pieczemy ok.45 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
  • 2. Pieczemy ciasto2.
    Ubijamy chłodne białka na sztywno ze szczyptą soli. dodajemy cukier proszek do pieczenia oraz kokos - dokładnie mieszamy.Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną na dnie pergaminem.Pieczemy do zbrązowienia ciasta w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
  • 3. Sporządzamy masę.
    1,5 szklanki mleka gotujemy w garnku wraz z cukrem.W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń oraz żółtka.Gotowy zaczyn wlewamy do gotującego się mleka.Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy.Masę studzimy.Do zimnej masy wykładamy masło - miksujemy.Gotową masę wstawiamy na 30 minut do lodówki żeby stężała.
  • 4. Pierwszą część biszkoptu kakaowego nawilżamy ponczem, wykładamy 1/3 masy budyniowej, wykładamy ciasto kokosowe. Na ciasto kokosowe wykładamy kolejną część masy Przykładamy drugim plackiem biszkoptu kakaowego nasączamy biszkopt resztą ponczu po czym wykładamy resztę masy budyniowej.

Porady

Do udekorowania wierzchu ciasta używam 0,5 tabliczki czekolady startej na tarce ale równie dobrze mogą zostać użyte orzechy włoskie czy gęsta polewa czekoladowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować