Moja dzisiejsza sałatka pochodzi ze bardzo starej książki mojej babci. Jest to sałatka warzywna w stylu włoskim inaczej przygotowana, bo w galarecie. Jest bardzo smaczna. Polecam.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
marchewka duża,
pietruszka 1,
seler kawałek,
por kawałek,
ogórki kiszone 2,
groszek konserwowy 1 puszka mała,
jabłka kwaskowe 2,
majonez około 2 szkl,
żelatyna 4 łyżeczki,
jajka ugotowane na twardo 2,
natka pietruszki,
cytryna,
cukier do smaku,
sól do smaku,
Włoska sałatka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku.
Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę.
Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki.
Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku.
Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając.
Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać .
Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki.
Komentarze