Włoska sałatka w galarecie

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza sałatka pochodzi ze bardzo starej książki mojej babci. Jest to sałatka warzywna w stylu włoskim inaczej przygotowana, bo w galarecie. Jest bardzo smaczna. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchewka duża,
    pietruszka 1,
    seler kawałek,
    por kawałek,
    ogórki kiszone 2,
    groszek konserwowy 1 puszka mała,
    jabłka kwaskowe 2,
    majonez około 2 szkl,
    żelatyna 4 łyżeczki,
    jajka ugotowane na twardo 2,
    natka pietruszki,
    cytryna,
    cukier do smaku,
    sól do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Włoska sałatka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku.
    Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę.
    Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki.
    Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku.
    Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając.
    Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać .
    Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
    Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki.

    Podawać pokrojoną w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować