Włoska pizza

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pizza jest rewelacyjna, ciasto zawsze wychodzi i można do niej dodać różne składniki w zależności od upodobania.

  • 50 min

Składniki:

  • -150 ml ciepłej wody
    -25 g drożdży świeżych
    -250 g mąki pszennej (ok.1,5 szklanki)
    -ok 4 g soli (3 szczypty)
    -można dodać zioła prowansalskie
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszanego z dwoma łyżkami wody
    -składniki na pizzę zależne od upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na chwilę.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą i z ewentualnymi ziołami prowansalskimi.
  • 3. Wlać rozpuszczone drożdże do mąki i wyrabiać ciasto, które nie może kleić się do rąk (jeśli się klei dodać mąkę).
  • 4. Tak wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie można przygotować składniki na pizzę w zależności od upodobań smakowych.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach , wysmarowaną oliwą bądź też olejem.
  • 6. Na ciasto wylać sos pomidorowy i wyłożyć składniki. Ja zawsze daję kiełbaskę, cebulkę, paprykę bądź pomidory i na górę ser, ale możliwości jest bardzo wiele.
  • 7. Piec 15-25 minut w temperaturze 250 stopni.

Porady

Do sosu z koncentratu można dodać paprykę ostrą, pieprz, zioła bądź też inne dowolne przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować