Wiśniowa zupa

5 (197 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

To przepyszna, orzeźwiająca zupa, przywołująca smaki dzieciństwa. Można podać ją na ciepło lub zimno. W sezonie wiśniowym polecam zamrozić sobie kilka porcji, tych pysznych owoców, by i zimą cieszyć się jej smakiem:).
Dodatkowo zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu- POLECAM!

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na 4 -5porcje:
    • 500 gram wiśni,
    • Ok 2 litry wody,
    • 3 łyżki gęstej śmietany,
    • Około 2-2,5 łyżki cukru do smaku (ilość cukru zależy od kwaskowości wiśni),
    • Około ¼ łyżeczki cynamonu do smaku,
    • 1,5 łyżki wiśniowego kisielu,
    • 200 gram ulubionego makaronu (u mnie cienkie wstążki),
    • Listki mięty, stokrotki, świeże owoce do podania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Wiśniowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drylowanie 1. Owoce myjemy, po czym odsączamy z wody. Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub za pomocą drylownicy.
  • gotowanie 2. Pozbawione pestek przekładamy do garnka. Zalewamy je około 1,5 l wody. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy około 20 minut do momentu jak owoce zmiękną.
  • zagęszczanie zupy 3. W pozostałej ilości wody rozpuszczamy kisiel wiśniowy. Gotującą zupę zagęszczamy przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy, słodzimy do smaku i doprawiamy cynamonem.
  • zabielanie 4. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
  • gotowanie makaronu 5. Między czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
    Gotową, lekko przestudzoną zupę łączymy z makaronem, po czym porcjujemy na talerze. Tak przygotowaną dekorujemy listkami mięty, stokrotkami, świeżymi owocami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować