Wiśnie w soku

4.46 (142 ocen)

  • 50 min

Smak lata zamknięty w słoiku. To kolejny przysmak z moich dziecięcych lat. Takie wiśnie wspaniale nadają się do ciast i deserów. Jednak najlepiej smakują zimą prosto ze słoika.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    ok. 500 g cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Wiśnie w soku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie dokładnie płuczemy i drylujemy. Wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Jeżeli są bardzo kwaśne możemy dodać 600 g. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Same wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy je powstałym wcześniej sokiem. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować