Wiosenne babeczki

1 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wiosenne i wesołe babeczki wprawią wszystkich łasuchów w optymistyczny nastrój :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 100g mąki ziemniaczanej
    - 160g mąki pszennej
    - 2,5 łyżki kakao
    - 1łyżeczka sody
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 130g cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
    - 1/2 szklanki roztopionego masła
    - 140g jogurtu naturalnego
    - 2 jajka
    - 1 szklanka malin/wiśni (opcjonalnie)

    KREM
    - 300ml śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej)
    - 300g serka mascarpone
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - kilka kropel gęstego syropu malinowego/ wiśniowego (opcjonalnie barwnik spożywczy)

    DEKORACJA
    - gotowa polewa - gorzka czekolada
    - żółte i czerwone draże
    - ozdobne listki i stokrotki
    - cukrowa posypka
    - płatki migdałów


Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiosenne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy mokre składniki: jogurt, jajka i masło. Dosypujemy cukry. W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz sodę. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Łączymy masę z suchymi składnikami. Mieszamy przez chwilę. Dodajemy maliny/wiśnie. Papilotki wypełniamy ciastem. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez ok. 25 minut.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Łączymy z serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie części. Do połowy dodajemy kilka kropel syropu. Całość mieszamy, aby uzyskać różowy krem. Masy wstawiamy do lodówki.
  • 3. Polewę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wykałaczkę zanurzamy w polewie czekoladowej i malujemy wzorki charakterystyczne dla biedronek i pszczółek. Za pomocą odrobiny polewy mocujemy skrzydełka z płatków migdałów. Okładamy do wyschnięcia.
  • 4. Na babeczki wyciskamy szprycą biały i różowy krem. Aby nadać im wiosennego charakteru, kremowe czapeczki przyozdabiamy stokrotkami, listkami, posypką, biedronkami i pszczółkami.

Porady

Pszczółki i biedronki można wykonać wcześniej, dzięki temu końcowe dekorowanie babeczek pójdzie nam jak z płatka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować