Wieprzowina w chińskim sosie z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, szybkie i pożywne :D

  • 30 min

Składniki:

  • Danie na 6 porcji
    - 500 g makaronu chińskiego (może być ten z zupek vifon)
    - 700 g schabu
    - 450 g mieszanki chińskiej hortex
    - 500 ml bulionu
    - pół szklanki wody
    - po 1szt. papryki czerw. żółtej i zielonej
    - 1 duży por (tylko zielona część)
    - 100 g groszku zielonego
    - 2 plasterki cytryny
    - sok z całej cytryny
    - 2 małe ząbki czosnku
    - 3 łyżki oleju sezamowego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - łyżka świeżego tartego imbiru
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 2 łyżki curry
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do według smaku
    - po 1 łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wieprzowina w chińskim sosie z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wsypać do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą przykryć na 15 min,po czym odcedzić.
  • 2. Mięso pokrój w paski. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię, dodaj olej i dorzuć mięso oraz posiekany czosnek, a następnie sos sojowy. Smaż 5 min ciągle mieszając.
  • 3. Dolej oleju sezamowego kolejno dodaj paprykę pokrojoną na grubą kostkę oraz pokrojony por, po minucie wrzucić mieszankę chińską, plastry cytryny, groszek, zalej wrzącym bulionem, dodaj tarty imbir i sok z cytryny dopraw do smaku resztą przypraw i gotuj ok. 5 minuty, aż wszystkie smaki się połączą.
  • 4. Do osobnej miseczki wsyp 3 rodzaje mąki, wymieszaj z wodą i wlej do warzyw z mięsem ciągle mieszając do chwili zgęstnienia. Podawaj z wcześniej zaparzonym chińskim makaronem.

Porady

Można podawać także z makaronem ryżowym lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować