Wielkanocne muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są to normalne, kakaowe muffinki, jedyne co je wyróżnia to dekoracja. Z bitej śmietany zrobiłam gniazdka, a na nie położyłam cukierki wybrane tak, aby pasowały kolorystycznie. Taki wypiek będzie idealny na Wielkanoc.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki oleju
    - 2 łyżki kakao
    - 0,5 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    - bita śmietana typu Śnieżka
    - niebieski barwnik spożywczy
    - 150 ml mleka
    - 36 sztuk cukierków Mont
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Wielkanocne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Do tego wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
  • 3. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
  • 4. Następnie formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i po porcji ciasta nakładamy do formy.
  • 5. Pieczemy muffinki w 180 stopniach przez 25 minut.
  • 6. Z kolei przygotowujemy bitą śmietanę: Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem. Dodajemy barwnik spożywczy. Ponownie ubijamy.
  • 7. Szprycą z bitą śmietaną robimy gniazdka na muffinkach. Cukierki układamy na gniazdku. Gotowe! Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować