Takie muffinki można przygotować na wielkanocny stół. Zaskoczą smakiem i wyglądem gości i rodzinę. Warto je przygotować. Polecam.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
165 ml śmietanki kremówki 30 %
5 dag białej czekolady
2 łyżki ajerkoniaku
Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2.Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
3.Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek.
4.Krem i dekorowanie:
Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy ajerkoniakiem i posypką. Odstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
5.Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Porady
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Komentarze