Warstwowa śledziowa z żurawiną

4.98 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Zrobiłam na próbę przed świętami, eksperyment udany, polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 płatów śledzia marynowanego
    6 jajek ugotowanych na twardo
    3 kiszone ogórki
    groszek konserwowy ( puszka na raz)
    śmietana (180 ml)
    gęsty jogurt (150 ml)
    3 – 4 łyżki majonezu
    Pół słoiczka żurawiny (150 g)
Wystaw ocenę:

4.98 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Warstwowa śledziowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Płaty śledziowe obieram ze skóry i kroję w kostkę, tak samo postępuję z jajkami i kiszonymi ogórkami. Groszek odcedzam z zalewy.
  • śledzie 2. Przygotowuję sos, śmietanę, jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.
  • śledzie 3. W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję.
  • śledzie 4. Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco ” dosmaczone”
    Polecam nie tylko na Święta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować