Muffinki waniliowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki to deser rozchwytywany przez najmłodszych przy każdej okazji. Podzielę się przepisem podstawowym, który można modyfikować wg własnych potrzeb, dodawać różne owoce, orzechy, posypki. Muffinki wychodzą miękkie i wilgotne. Posypane cukrem pudrem są idealne na przekąskę.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier z wanilią lub miąższ z laski wanilii
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    3/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUFFINKI

    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    3/4 - 1 szklanki mleka
    1,5 szklanki pokrojonych truskawek
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę,oba cukiry, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej i wymieszać. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników.
    Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
    Piec około 25 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować