Waniliowe bownie z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdybym nie wiedziała, że w tym cieście jest kalafior, na pewno bym na to nie wpadła. Nie czuć go w smaku, za to nadaje ciekawą konsystencję. Ciasto jest wilgotne, bardzo mocno czekoladowe z nutą waniliową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior (same różyczki) - 450g
    Czekolada mleczna - 150g
    Czekolada gorzka - 100g
    Masło - 120g
    Cukier - 2 łyżki
    Jajka - 3szt
    Kakao - 1 łyżka
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Aromat waniliowy (najlepiej naturalny)
    Mąka pszenna - 150g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Waniliowe bownie z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowe bownie z kalafiora 1. Moje brownie piekłam w keksówce 12x30cm.

    Kalafiora gotujemy na parze aż będzie miękki, czyli ok 15 minut dla niedużych różyczek. Po schłodzeniu rozdrabniamy go blenderem.

    Czekolady dzielimy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki i razem podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż całość się zupełnie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

    Jajka miksujemy z cukrami. Dodajemy kalafiora, czekolady, kakao, proszek, mąkę i aromat. Aromat dodajcie z ilości zgodnej z opakowaniem (sztucznego dodajemy tylko kilka kropel, naturalnego trzeba nieco więcej). Wszystkie składniki mieszamy.

    Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Ciasto zostawiamy co całkowitego ostudzenia.

    Najlepsze jest po schłodzeniu, podane z kwaśnymi owocami - wiśniami lub malinami.

Porady

Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale po schłodzeniu łatwo kroi się na cienkie kawałki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować