Szczękusie

0 (0 ocen)

Halloween ,zwyczaj obchodzony w wielu krajach, u nas może nie do końca się przyjął ale z roku na rok staje się coraz popularniejszy.Paluchy wiedzmy już były,czas na krwawe szczęki:)

Składniki:

  • Składniki:

    - 225g masła
    - 3 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - kilka kropel olejku migdałowego i waniliowego
    - 1 jajo
    - cukier waniliowy
    - migdały ( podzielić na połówki - będą potrzebne do zrobienia zębów i paznokci)
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szczękusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka 1. Wszystkie składniki zagnieść . Wstawić na pół godziny do lodówki. Odrywać niewielkie kawałki i formować w kształt szczęk (UWAGA! ciasteczka formować nie grubsze niż prawdziwe palce ponieważ rosną w piekarniku). Układać na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 10 min w 200°C (aż będą rumiane).

Porady

Gdyby za szybko się przypiekały można przykryć papierem do pieczenia . Jeśli po upieczeniu ciasteczek migdały odpadają można przykleić je za pomocą dżemu (najlepiej gdy są jeszcze ciepłe). -By uzyskać bardziej przerażający efekt paluchy i szczęki ozdobiłam czerwonym barwnikiem spożywczym (ja tak zrobiłam)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować