1.Rybę i krewetki wkładamy do szklanej miski, zasypujemy solą i zalewamy sokiem z limonek - marynujemy przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebule, papryki i wszystko podgrzewamy. Dodajemy czosnek i całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Do garnka wrzucamy pomidory, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy też rybę z marynatą. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana - doprawiamy do smaku.
Porady
Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza :)
Komentarze