• 60 min

Danie inspirowane pobytem w gorącej Brazylii

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg filetów z dorsza
    20 dag krewetek
    sok z dwóch limonek,
    1 łyżeczka soli,
    1 średnia cebula,
    2 papryki (można połączyć czerwoną, zieloną i żółtą)
    3 ząbki czosnku,
    6 małych pomidorów,
    1 szklanki mleczka kokosowego.
    6 łyżek oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moqueca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę i krewetki wkładamy do szklanej miski, zasypujemy solą i zalewamy sokiem z limonek - marynujemy przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebule, papryki i wszystko podgrzewamy. Dodajemy czosnek i całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Do garnka wrzucamy pomidory, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy też rybę z marynatą. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana - doprawiamy do smaku.

Porady

Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować