Jeśli śledzie są mniejsze to smażę je oczyszczone w całości, duże sama filetuję, śledzie powinny być świeże, ja kupuję u rybaków w Rewie..........SMACZNEGO!!!
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
śledzie świeże 2 kg dość duże,
sól 2 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
mąka pszenna 2-3 szklanki,
olej rzepakowy ile potrzeba
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mam dostęp do świeżych śledzi od rybaków, kupuję prosto z kutra i gdy są dość duże to sama je filetuję, opłukane pod zimną wodą filety wkładam do garnka, posypuję solą i pieprzem, wymieszam, zostawiam na 1 godzinę w lodówce.
Wylewam ze śledzi puszczony płyn, wsypuję mąkę i mieszam,aby mąka pokryła filety.
2.Na patelni rozgrzać mocno olej i kłaść porcjami filety, smażyć na złocisto z każdej strony , odkładać na talerz.
3.W garnku zagotować wodę z pokrojoną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, cukrem i gotować z 5 minut, następnie wlać ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mielony pieprz.
4.Do pojemnika wkładać porcję filetów, cebuli z zalewy do wyczerpania składników i na koniec wlać resztę zalewy, schować do lodówki na 24 godziny.
Komentarze