Uszka z grzybami i kasza gryczaną

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uszka z kaszą i grzybami to tradycja mojej babci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dkg mąki
    1 jajko
    sól

    Nadzienie:
    10 dkg kaszy gryczanej (1 saszetka)
    10 dkg grzybów opieńki odgotowanych
    sól.pieprz
    1 mała cebulka
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Uszka z grzybami i kasza gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00trgic 1. Zagnieść ciasto z podanych składników dodając ciepłą wodę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Kaszę ugotować w saszetce. Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Do wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulkę zmielone grzyby, doprawić solą i pieprzem , wymieszać. Ciasto rozwałkować, literatką wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i formować uszka dokładnie zlepiając brzegi. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną , wyjąć łyżką cedzakową, zalać barszczem i podawać do stołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować