Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

4.49 (188 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka,
    1 por,
    50 g słonecznika łuskanego,
    1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
    1/2 łyżki pieprzu,
    szczypta soli,
    szczypta majeranku,
    100 ml oleju,
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostrym nożem usuwamy z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroimy w plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładamy plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinamy wykałaczkami.
  • 2. Udka nacieramy dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem.
  • 3. Naczynie przykrywamy. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Udka podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować