Udka nadziewane szpiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Z mięsa za pomocą wąskiego ostrego noża pozbywamy się wszystkich kości oraz chrząstek.
2. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy czosnek. Smażymy około 2 minuty często mieszając. Dodajemy szpinak i smazymy do momentu jego rozmrożenia, od czasu do czasu mieszając.
3. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy rozdrobniony ser kanapkowy. I mieszamy. Doprawiamy do smaku dodajemy starty ser mozzarella i mieszamy. Odstawiamy z gazu.
4.Koniec udka – od strony pałki – zawiązujemy mocno nitką. Pałkę wypełniamy szpinakiem. Resztę udka delikatnie obwiązujemy i wkładamy farsz. Koniec udka mocno wiążemy by nie wypadł farsz
5.Przyprawy marynaty mieszamy ze sobą. Posypujemy nimi mięso i delikatnie polewamy je olejem. Kurczaka nacieramy.
6.Tak przygotowane udka kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej – może być normalna- i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron – skórka ma być bardzo chrupiąca
7.Następnie udka przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 1 godzinę w 180 stopniach. W połowie czasu pieczenia mięso przykrywamy folią aluminiową – błyszczącą stroną do góry.
Komentarze